Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Aquaheat.be
Aquaheat.be

Zwembad verwarming

Het verwarmen van een zwembad is een slimme investering als je het hele jaar door wilt genieten van je privé buitenzwembad. Welke soorten zwembadverwarming er zijn en wat de kostprijs is van een installatie vind je terug in dit artikel.De ideale temperatuur van het zwembadwater ligt tussen de 25 en 28 graden en met een beetje geluk is deze temperatuur ook wel te halen in de zomermaanden. Maar voor wie langer wil genieten van het zwemseizoen zal toch een andere optie moeten kiezen om het water bij te verwarmen. Een eerste vereiste is in dat geval een goede afdekking van het zwembad die voorkomt dat het water ‘s nachts teveel afkoelt.

 

Verwarmen via zonnecollectoren

Een heel voordelige en milieuvriendelijke wijze om uw zwembad te verwarmen is door middel van zonnecollectoren en een zonneboiler. Het water wordt vanuit het zwembad in de zonnecollectoren gepompt waar de stralingswarmte van de zon wordt omgezet in energie die het water opwarmt.

Uw zwembadbouwer maakt hierbij gebruik van de producten van Vaillant omdat deze tot de absolute top op het vlak van verwarmings- en warmwatersystemen behoort.

Als er voldoende zon is wordt het zwembadwater door de zonnecollectoren gepompt waarna het verwarmd terugstroomt in het zwembad. Dit werkt volgens een eenvoudig principe waarmee nagenoeg niets mis kan gaan.

de zonnecollectoren geven gratis energie

– er is voldoende zon tijdens het zwemseizoen

-de investering betaalt zichzelf terug door de besparing op energiekosten

– het zwembad wordt meer gebruikt door een langer seizoen

– het zwembad is attractiever door een hogere watertemperatuur (ca. 5 graden)

– de energie is schoon en duurzaam, dus milieuvriendelijk

De ideale ligging van de zonnecollectoren is onder een hoek van 30 graden en gericht op het zuiden. De panelen kunnen evenwel ook horizontaal op de grond of op een plat dak worden geplaatst. Via speciale strips worden de collectoren op hun plek gekleefd; er zijn dus geen boringen nodig.

 

Verwarmen via CV

Indien u ten alle tijde zelf de temperatuur van het zwembadwater wenst te bepalen kunt u het beste kiezen voor een warmtewisselaar. Deze wordt aangesloten op de bestaande centrale verwarming waarna het zwembadwater verwarmd kan worden. De capaciteit van uw ketel zal in dat geval voldoende moeten zijn om zowel woning als zwembad te verwarmen. Wanneer dat niet zo is kan ervoor gekozen worden om een kleine ketel (op gas of stookolie) bij te plaatsen.

 

Verwarmen via warmtepomp

De warmtepomp is geschikt voor verwarming van buitenzwembaden in de zachte seizoensperioden (lente en herfst). De buitentemperatuur dient beslist hoger te zijn dan 5 graden. De opbouw van de temperatuur van het zwembadwater duurt 2 tot 5 dagen. Tijdens de temperatuurstijging dient het filtersysteem continue ingeschakeld te zijn.

De werking van een warmtepomp is heel eenvoudig: de in de lucht aanwezige calorieën (waarvan de temperatuur hoger is dan 5 graden) worden opgevangen en afgegeven aan het zwembadwater. Voor 1 door de compressor verbruikte kWh, geeft de warmtepomp er 4 af aan het zwembad.