Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Aquaheat.be
Aquaheat.be

Waterbehandeling met chloor en zout

Het behandelen van water is geen overbodige zaak bij het aanleggen van een zwembad. Net zoals bij een warmwaterboiler in de woning is ook zwembad gevoelig aan schimmels en kalk door het warme water. Hoe je zwembadwater kan behandelen vind je hier terug.







De behandeling van het water kan op verschillende manieren. De meest gebruikte methode is nog steeds die van schoonhouden met chloor. Zelfs al wordt het zwembadwater gefiltreerd zal het regelmatig gesteriliseerd moeten worden wil je algen en micro organismen geen kans geven. De chloorgraad ligt idealiter tussen de 1 en 1,5 ppm. Ook de zuurgraad van het water, de pH, moet regelmatig gecontroleerd worden om deze tussen de 7.2 en 7.6 te houden. Met een testkit test men deze waarden wekelijks. Als de gemeten waarden niet overeenkomen met de hierboven aangegeven waarden moet men als volgt bijsturen:

– pH te hoog: pH- toevoegen (ca. 1 kg per 100m3 om te dalen met 0.1 punt op de pH-schaal

– pH te laag: pH+ toevoegen (ca. 1 kg per 100m3 om te stijgen met 0.1 punt op de pH-schaal

– Chloorgraad te laag, dosis vermeerderen

– Chloorgraad te hoog, dosis enige tijd verminderen

Bij intens gebruik van het zwembad en bij onweer moet de chloorgraad verhoogd worden. Eens per maand is een chloorshock nodig (graad 1.5 tot 2 ppm) om bepaalde wieren en bacteriën te vernietigen. Alle producten altijd toevoegen als het filter aan staat en gelijkmatig over het wateroppervlak verdelen. Nooit langzaam oplossende chloortabletten in het water gooien, deze zijn specifiek voor plaatsing in skimmermand of doseerdrijver.

 

Zoutwaterelectrolyse in combinatie met chloor zoals een warmwaterboiler

Door het proces van zoutwaterelectrolyse ontstaat vrije chloor voor desinfectie van het zwembad. Het systeem bestaat uit een besturingskast en een cel. De cel bestaat uit anode en kathodeplaten van titanium met een coating van een edelmetaal legering. Het zwembadwater met zoutoplossing stroomt langs de platen waardoor het zout splitst in natrium en chloor (natrium hypochloriet) dat alle micro organismen in het zwembad vernietigd. Meestal wordt bijgestuurd met een kleine dosering chloor. Dit principe kan je best vergelijken met een warmwaterboiler. Door de aanwezigheid van warm water is het belangrijk dat het water gezuiverd en gefilterd wordt van kalk. Hoe je dit kan doen bij een warmwaterboiler is terug te vinden op de website elektrischeboiler.be

De voordelen van zoutelectrolyse:

– Eenvoudig systeem

– Aangenaam zacht water om in te zwemmen

 

De nadelen van zoutelectrolyse:

– De meting, en daardoor de sturing, zijn minder nauwkeurig

– Zout water is agressief t.o.v. metalen

– Geblondeerd haar kan er van verkleuren

 

Automatische waterbehandelingssystemen

Automatische Chloor en pH dosering
Hierbij wordt een waterbehandelingstoestel aangesloten dat het chloor en pH gehalte in het zwembad meet en via een peristaltische pomp automatisch in de juiste doseringen toevoegt.

 

De voordelen van Chloor en pH waterbehandeling:
– Eenvoudig in gebruik

– Stabiel systeem

– Betrouwbaar (gelijk in publieke zwembaden)

De nadelen van Chloor en pH waterbehandeling:
– Het zijn gevaarlijke sterk geconcentreerde chemische producten

– Het systeem moet regelmatig herijkt en onderhouden worden