Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Aquaheat.be
Aquaheat.be

Zwembadafdekkingen

Met de juiste zwembadafdekking hou je vuil uit het water en zorg je ervoor dat het water langer op temperatuur blijft. Kortom, minder onderhoud, een lekker warm gevoel bij het zwemmen en een lagere energiefactuur. Ontdek hier meer over de voordelen, prijs en mogelijkheden van zwembadafdekking. 

 

Waarom je zwembad afdekken?

Heb je een buitenzwembad en twijfel je om zwembadafdekking aan te schaffen? Het biedt in ieder geval een aantal interessante voordelen:

Energiebesparing
Voor wie langer gebruik wil kunnen maken van het zwemseizoen is zwembadafdekking een belangrijke vereiste. Afdekking voor het zwembad zorgt ervoor dat het zwembad tijdens zonnige dagen zonder extra energieverbruik al enkele graden warmer wordt en het water zijn warmte goed behoudt. Dat scheelt een heel pak aan energiekosten, aangezien je minder gebruik zal moeten maken van de zwembadverwarming.

Onderhoudsvriendelijk
Zwembadafdekking vangt het vuil op waardoor het niet in het water terecht kan komen. Zo heb je minder schoonmaakwerk.

Veiligheid
Doordat het zwembad door de afdekking afgesloten is, loopt niemand het gevaar om ongewenst in het water terecht te komen. Vooral bij de aanwezig van kinderen kan dat een echte troef zijn.

 

Soorten zwembadafdekking

Er zijn verschillende manieren om je zwembad af te dekken. Het zwembadrolluik en afdekzeil komen het vaakst voor. Een korte uitleg bij beide mogelijkheden:

 

1. Zwembadrolluik

De naam doet het al vermoeden. Een zwembadrolluik bestaat uit een rol met lamellen die over het zwembad uitgerold kan worden om het af te sluiten. Er zijn twee types. Inbouwrolluiken worden in het zwembad zelf ingebouwd. Opbouwrolluiken worden op het zwembad gemonteerd.

 

A. Inbouw zwembadrolluik

Bij dit systeem is de rol met lamellen in het zwembad verwerkt. Dit ziet er dan wel het mooiste uit, de montage vraagt wel enkele aanpassingen aan het zwembad. Kies je voor een extern aangedreven inbouwrolluik, dan zit de motor buiten het zwembad in de grond. De motor wordt dan via een wanddoorvoer op het rolluik aangesloten. De aandrijving kan ook in de rol zelf gemonteerd worden.

Nadeel van een inbouw zwembadrolluik is de moeilijke bereikbaarheid van de onderdelen bij een defect. Het is ook een stuk duurder dan een opbouw zwembadrolluik.

Prijs inbouw zwembadrolluik (7m x 3m): vanaf ongeveer €10.000

 

B. Opbouw zwembadrolluik

Bij dit systeem wordt het rolluik buiten het zwembad gemonteerd. De methode van het opbouw zwembadrolluik kan makkelijk toegepast worden op bestaande zwembaden. De onderdelen zijn, in tegenstelling tot bij een inbouwsysteem, ook makkelijk bereikbaar in geval van een defect.

Het grootste nadeel is wellicht dat de rolluikkast zichtbaar blijft. Tegenwoordig zijn er wel al heel wat decoratieve omkastingen beschikbaar om dat nadeel zo goed mogelijk weg te werken. Een opbouw zwembadrolluik is wel een stuk goedkoper dan de inbouw variant.

Prijs opbouw zwembadrolluik (7m x 3m): vanaf ongeveer €5.000

 

2. Afdekzeil zwembad

Met een afdekzeil hou je de afdekking van je zwembad eenvoudig. Vaak wordt gekozen voor een noppenzeil. De noppen op de onderzijde van het afdekzeil bestaan uit anti-UV polyethyleen. Deze drijven op het water en ‘nemen de vorm van het water aan’. Een noppenzeil is speciaal gemaakt om afkoeling van het water te voorkomen.

Meestal zit het afdekzeil om een buis aan de rand van het zwembad. Daardoor kan het makkelijk uit en opgerold worden. Voor het afdekken van je zwembad tijdens de wintermaanden kies je best een aangepast winterzeil. Dat is gemaakt op basis van polyesterweefsel met een PVC-laagje aan de boven- en onderzijde. De winterzeilen zijn ondoorzichtig waardoor ze fotosynthese tegen gaan en waardoor algenvorming voorkomen wordt.

Prijs afdekzeil zwembad: €7 à €20 per vierkante meter

 

3. Zwembadoverkapping

Een zwembadoverkapping is een soort afdak boven het zwembad. Het beschermt niet alleen tegen vuil, een zwembadoverkapping houdt ook regen, wind, zon, … tegen terwijl je in het zwembad zit. Zo kan je vaker én langer zwemmen.

Zwembadoverkappingen zijn mogelijk in verschillende materialen. Hout, aluminium en PVC zijn daarbij het populairst. Meer info over de mogelijkheden en prijzen van zwembadoverkappingen lees je op https://www.overkappingen.be/zwembadoverkapping

Prijs zwembadoverkapping PVC: Vanaf €900 exclusief plaatsing.
Prijs zwembadoverkapping hout: Vanaf €1000 exclusief plaatsing.
Prijs zwembadoverkapping aluminium: Vanaf €1200 exclusief plaatsing.